0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu
Aktualności » Kiedy jest wystarczająco ciepło, aby sadzić?

31.03.2021

Kiedy jest wystarczająco ciepło, aby sadzić?

Okres od marca do maja słynie z coraz większych wahań temperatury. Choć mówi się, że prawie wszystko pojawia się przy 25 °C, niektóre rośliny trafiają do ziemi wcześniej. Jak uprawiać zgodnie z wymaganiami cieplnymi, zwłaszcza na terenach zróżnicowanych klimatycznie, aby po sezonie cieszyć się zdrowymi zbiorami?

výsadba na záhrade

Jak temperatura wpływa na efektywność uprawy?

Różne wymagania temperaturowe nie ograniczają się tylko doposzczególnych gatunków roślin, ale także do wrażliwości ich poszczególnych organów i podstawowych procesów życiowych. W naszej strefie klimatycznej temperatury odpowiednie dla życia roślin wynoszą na ogół około 35 °C ( powyżej 35 °C u większości warzyw ogrodowych dochodzi do uszkodzeń układu rozrodczego), ale oczywiście nie dla każdej odmiany.

Organy nadziemne wymagają innej temperatury niż system korzeniowy - na przykład części kwitnące nie tolerują temperatury poniżej 0 °C, a różnica między warunkami temperaturowymi dla kiełkowania i ukorzeniania wynosi aż 10°C. Niższe temperatury sprzyjają zagęszczeniu i odporności systemu korzeniowego w powszechnie uprawianych roślinach ogrodowych.

Nasza rada
przygotowując sezonowo sadzonki do ukorzeniania, stosujemy lekko wilgotne podłoże z proszku Stimulax I. w częściowym cieniu. Przez pierwsze 10 dni chronimy sadzonki przed wahaniami zewnętrznymi białą włókniną, sprawdzając je regularnie, czy mamy odpowiedni termin zbioru. Gdy są one "prześwietlone" cukrami, następuje słabe tworzenie się chwastów, a następnie modzeli i korzeni.

Jak rozpocząć sezonową uprawę w optymalnej temperaturze?

Wiele warzyw ogrodowych wymaga wstępnej uprawy w najbardziej odpowiednim czasie, poprzez założenie hal lub sadzenie w szklarniach w różnych warunkach. Są to szczególnie warzywa ciepłolubne, które do wzrostu wymagają temperatury od 25 do 30°C, ale kiełkowanie nasion nie może odbywać się w temperaturze poniżej 12°C.

W przypadku siewek należy zadbać o zdrowe zwiększenie odporności na niskie temperatury poprzez stopniowe hartowanie. Jest to niezbędne przy przenoszeniu z pomieszczeń zadaszonych do ogrodów - zapewniamy dłuższą wentylację, stosujemy wodę o niższej temperaturze niż optymalna temperatura pokojowa do podlewania warzyw. Bardzo korzystne dla nich jest również obniżenie temperatury pokojowej o 5-8°C w nocy.

Świetną wskazówką na zwiększenie odporności na niskie temperatury jest szczepienie - warzywa ciepłolubne, takie jak melony, szczepimy na dynie o silnym systemie korzeniowym.

Rodzaje warzyw uprawianych według różnych wymagań temperaturowych

detail na špenát v záhrade

Warzywa odporne

Choć znoszą temperatury znacznie poniżej zera, muszą być ukierunkowane według określonego stadium ontogenetycznego i dla określonych organów - np. szpinak i sałata wytrzymują mróz w stadium młodej rośliny, brukselka w dojrzałym, jadalnym stanie.

W przypadku optymalnej temperatury kiełkowania warzyw mrozoodpornych i innych, powszechnieprzyjmuje się zasadę optymalnej i tzw. "temperatury w praktyce" sadzenia, która z pewnymi modyfikacjami została wyjaśniona przez dr Jerry'ego Parsonsa. Optymalna temperatura do kiełkowania jest niemożliwa do osiągnięcia lub w praktyce zawsze musimy sadzić w określonym czasie z wyprzedzeniem, aby uchronić uprawę przed np. silnymi upałami. Zasadę tę można zastosować do każdego warzywa ogrodowego, dlatego bardzo łatwo można się zorientować, kiedy sadzić czosnek, sałatę, szpinak, jarmuż czy kapustę.

Ztabeli wynika, że szpinak i sałata dobrze kiełkują już od -1°C, pietruszka, marchew, buraki i rzodkiewka od 4°C, a maksymalna temperatura gleby wynosi 26-32°C. Po wykiełkowaniu mogą ulec pleśni i grzybom , akiełkujące częściwcześnie opadają lub rozwijają się choroby korzeni, łodyg iczęści nadziemnych. Profilaktycznie należy je potraktować systemowym fungicydem kombinowanym.

Warzywa odporne na zimno

zber zemiakov

Średnie temperatury sadzenia i maksymalne nie różnią się znacząco od warzyw mrozoodpornych, ale są one już wrażliwe na temperatury poniżej zera. Należą do nich, oprócz wspomnianych wcześniej marchwi i rzodkiewki, jarmuż i kapusta - które dobrze znoszą temperatury kiełkowania od 4°C do 35°C, przy czym optimum to 29°C, ale w praktyce sadzi się je zwykle w glebie o temperaturze 13°C.

Wczesne kiełkowanie w niskich temperaturach jest w przypadku tych warzyw jak najbardziej przestrzegane - np. sadząc jarmuż później traci się bardzo smaczne, soczyste i słodkawe florety.

Temperatura gleby nie może spaść poniżej zera nawet w momencie sadzenia ziemniaków, ale zanim to nastąpi, należy je ułożyć warstwami w skrzynce i przysypać ziemią. Odpowiednie warunki do kiełkowania należy zapewnić w jasnym miejscu o temperaturze 10-18°C. Dopiero po wykiełkowaniu (4 tygodnie) można rozważyć, czy ziemniaki powinny zostać posadzone w glebie.

Zawsze jednak należy uważać napóźnowiosenne przymrozki atakujące zarówno uprawy sadownicze, jak i warzywne, np. poprzez przykrycie gleby folią, odwodnienie warzyw lub zadymienie posadzonych warzyw.

Warzywa termofilne

riadky s paprikou

Zwróćszczególną uwagę na prawidłowe sadzenie papryki i pomidorów, ale także ogórków, fasoli i melonów. W tabeli wyraźnie widać różnicę w wymaganiach cieplnych między papryką a pomidorami, które kiełkują w temperaturze 10-32 °C. W przeciwieństwie do pomidorów, papryka kiełkuje w minimalnej temperaturze do 15 °C. W praktyce jest to około 18 °C przy temperaturze gleby około 18 °C.

uprawa jest zawsze sadzona z nastawieniem nakompleksowe optymalne warunki - równie ważne jest nie tylko ciepło, ale także optymalne nawadnianie, głębokość, gęstość sadzenia, a także sadzenie partnerskie i rotacja stanowisk.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Ogrodnictwo to moje hobby od kilku lat. Często mam dylemat w wyborze odpowiedniej metody zwalczania szkodników w naszym ogrodzie. Współpracę z e-sklepem lacnepostreky.sk rozpocząłem we wrześniu 2019 roku jako menedżer treści. Mój zespół i ja szukamy wyczerpujących odpowiedzi na Twoje pytania. Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Skontaktuj się ze mną na poradna@lacnepostreky.sk a być może Twój problem będzie tematem kolejnego bloga.

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij innym  

Zalecane preparaty

Skladom podľa variantu
*****
Włóknina biała stabilizowana uv 17 g/m2
5,87 Zł
 ks 
+
-
Tkanina osłonowa, chroni rośliny przed zimnem i szkodnikami. stabilizowana na UV.
Skladom podľa variantu
*****
Włóknina brązowa stabilizowana uv 50 g/m2
27,38 Zł
 ks 
+
-
Agrowłóknina brązowa świetnie nadaje się jako podkład pod korę, zapobiega wzrostowi chwastów i nadmiernemu parowaniu z gleby.Gramatura 50g/m2.
Skladom u dodávateľa
*****
Włóknina brązowo-czarna stabilizowana uv 70 g/m2
462,72 Zł
 ks 
+
-
Agrowłóknina w kolorze brązowo-czarnym dzięki swojej dwukolorowości nadaje się na różne materiały dekoracyjne jako podkład pod korę, zapobiega wzrostowi chwastów i nadmiernemu parowaniu z
W magazynie > 10 ks
*****
Proszek Stimulax I
12,74 Zł
 ks 
+
-
Proszek Stimulax I przeznaczony jest do jakościowego ukorzeniania.

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły