0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu
Aktualności » Przycinanie winorośli: wszystko, co powinieneś o tym wiedzieć

10.08.2022

Przycinanie winorośli: wszystko, co powinieneś o tym wiedzieć

winorośl to wspaniałe drzewo do każdego ogrodu - tworzy przyjemną atmosferę i daje słodkie zbiory jesienią. Niezależnie od tego, czy jesteś rekreacyjnym hodowcą, czy profesjonalnym winiarzem, wiesz, że winorośl wymaga regularnej pielęgnacji. Coroczne przycinanie jest ważne, aby utrzymać kondycję rośliny, płodność i ochronę przed chorobami.

rez viniča

Kiedy najlepiej przycinać winorośl?

Przycinaniepowinno się przeprowadzać, gdy winorośl jest jeszcze w stanie wegetatywnym, ale jednocześnie, gdy miną silne mrozy. Idealna temperatura zewnętrzna do przycinania wynosi od 6 do 10°C, co w naszym regionie oznacza wczesną wiosnę, czyli luty i marzec .

Nasza rada
należy wziąć pod uwagę pogodę panującą w danym regionie: na przykład na północy Słowacji sadzenie i przycinanie trzeba będzie przeprowadzić później niż na południu ze względu na dłuższe chłodne dni.

Jeśli przycinamy winorośl w czasie mrozów, zimno może uszkodzić świeżo przycięte końce rośliny i osłabić ją. Jeśli natomiast przycinamy zbyt późno, z nacięć może zacząć wyciekać sok, co znów tylko osłabi roślinę - zjawisko znane jako "winorośl płacze lub łzy". Każda ingerencja w żywe, zielone części rośliny powoduje niepotrzebny dodatkowy stres, który może skutkować niższymi plonami lub zwiększoną zachorowalnością winorośli.

Przycinanie winogron w lecie

Główne przycinanie powinno być przeprowadzane w miesiącach wiosennych. W razie potrzeby nadaje się również przycinanie letnie - jednak należy wtedy wykonać tylko niektóre czynności:

  • napowietrzanie rośliny - należy przyciąć wszystkie grona do takiej długości, aby po ostatnim gronie pozostało jeszcze około 5 do 10 liści,

  • usuwanie nieproduktywnych przy listków- usuń boczne nieproduktywne przylistki za pierwszym i drugim liściem gałęzi, jeśli są bliżej głównej gałęzi niż frędzle, nie odrywaj ich, tylko przytnij.

kedy strihať vinič

Jak przycinać winorośl?

Winorośl to drzewo, które produkuje tylko na drewniejednorocznym - oznacza to, że płodne są tylko te gałęzie, które wyrosły w poprzednim sezonie. Starsze drewno (dwuletnie i wieloletnie) jest niepłodne i wyrzuca tylko liście i niepłodne pędy. Potrzebujesz dobrej jakości, ostrej pary nożyczek, aby wykonać precyzyjne i drobne cięcie. Para sekatorów będzie w porządku dla cieńszych gałęzi, ale dla grubszych gałęzi zalecamy grubszą, dwuręczną parę nożyczek.

Usuwanie starego, zbutwiałego drewna

Na początek należyusunąć stare drewno, tzn.dwu- lub więcej letnie, zużyte, które w nadchodzącym sezonie tylko niepotrzebnie osłabi roślinę. Zeszłoroczne zużyte drewno należy wyciąć jak najbliżej gałęzi lub pnia. Należy również usunąć uszkodzone, chore i suche części oraz ssawki z pnia.

Redukcja odrostów i nadanie im kształtu

Po usunięciu zbędnych części czas na redukcję i formowanie. Redukcja drewna jednorocznego jest ważna dla optymalnego owocowania - nadmierny zbiór pozbawiłby winorośl składników odżywczych i sprzyjałby chorobom.

Należyprzyciąć pędy jednoroczne na6-10 pąków, tak aby gałęzie prowadzące (owocujące) były jak najbardziej oddalone od siebie. Im grubsza winorośl, tym więcej pąków można zostawić. Jak można określić siłę rośliny? Silna winorośl to zazwyczaj starsza roślina o mocniejszej strukturze i dobrym systemie korzeniowym.

Przycinanie pędów zapasowych - corms

Oprócz odrostów, które dadzą Ci plon, dobrym pomysłem jest przycinanie pędów jednorocznych na pędy zapasowe, czyli "wtyczki". Zapewniają one wzrost pędów na kolejny sezon i stanowią rezerwę na wypadek zaatakowania rośliny przez chorobę lub innych (np. mechanicznych) uszkodzeń. Wtyczki przycina się na 1-2 pędy, zawsze w kierunku pąka, wykonując skośne cięcie (aby umożliwić odpływ wody deszczowej z miejsca cięcia).

Przycinanie w drugim roku

Młode rośliny przycina się rok po posadzeniu w specjalny sposób - krótszy z dwóch pędów przycinamy na 1 oczko dla asekuracji, a dłuższy, grubszy pęd przycinamy na pożądaną wysokość przyszłego pnia. Jeśli i ten pęd jest zbyt cienki, przycinamy go na dwa oczka - opóźni to formowanie pnia o jeden sezon. Jeśli rośliny są starsze, wystarczy wykonać cięcie zgodnie z powyższą instrukcją.

zdravé hrozno a vinohrad

Rodzaje przycinania winorośli

Przycinanie winorośli może odbywać się na różne sposoby- zależy to od kształtu, wysokości i wielkości roślin oraz tego, jak chcesz je przywiązać.

"Wiszące" prowadzenie

Rodzaj okablowania winorośli wysokiej, w którym sznurki są daleko od siebie, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. W wiszącym okablowaniu roślina może mieć jedno lub dwa ramiona, nawleczone w dwóch etapach. Liczba i długość kordonów - ramion winorośli, z których wyrastają sznurki - jest zmienna, w zależności od wieku i siły konkretnej rośliny.

Sznur centralny

Najbardziej powszechna i popularna forma - nie wymaga tak dużo miejsca i można sadzić rośliny bliżej siebie. W środkowej winorośli pędy mają około 1 metra długości, a na szczycie znajduje się "głowa" z pędami. Podczas cięcia pozostawiamy na roślinie 1-2 pędy, które następnie zaginamy i przywiązujemy do drutu prowadzącego (poziomego), aby przepływ soków był równomierny. Zaginanie można odłożyć na cieplejsze miesiące, kiedy gałęzie będą bardziej miękkie i nie będą się łamać z powodu przepływu soków.

Niskie przewodzenie

Rodzaj przycinania, któryobecnie jest rzadko stosowany - w którym roślina nie ma łodygi, a główka, z której wyrastają pędy, znajduje się kilka centymetrów nad ziemią. Część nadziemna kra jest rozłożona jak najniżej przy ziemi. Pędy są po prostu mocowane za pomocą szpilki , a w tym rodzaju przycinania nie tworzy się trakcji, a jedynie dwuoczkowe wtyczki, które dadzą plon.

choroby viniča

Błędy w przycinaniu winorośli i zapobieganie chorobom

Uprawa winogron w ogrodzie lub winnicy przyniesie Ci wiele przyjemności dzięki prawidłowemu przycinaniu. Jeśli jednak popełnisz błąd w przycinaniu i Twoim roślinom zagrażają choroby winorośli, oto jak możesz im zapobiec:

  • uszkodzenia spowodowane czynnikami zewnętrznymi: niespodziewane wpływy pogodowe (lodowata pogoda, nagłe ocieplenie) lub osłabienie rośliny przez mróz (w wyniku wczesnego przycinania) mogą sprzyjać pojawieniu się chorób, dla których idealną profilaktyką jest zastosowanie fungicydu o szerokim spektrum działania, np. Folpan 80 WDG, który może również zapobiec rozwojowi tzw. patogenów ran, jeśli roślina zostanie uszkodzona mechanicznie,zato 50

  • słabe napowietrzenie rośliny: spowoduje to wzrost wilgotności i pojawienie się różnych chorób grzybowych i pleśniowych - można zabezpieczyć roślinę poprzez napowietrzenie latem, przycinając liście i pędy oraz stosując oprysk winorośli np. Zato 50, Melody combi lub Cabrio top.

Mamy nadzieję, że nasze porady okażą się pomocne i trzymamy kciuki za wymarzone zbiory!

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Ogrodnictwo to moje hobby od kilku lat. Często mam dylemat w wyborze odpowiedniej metody zwalczania szkodników w naszym ogrodzie. Współpracę z e-sklepem lacnepostreky.sk rozpocząłem we wrześniu 2019 roku jako menedżer treści. Mój zespół i ja szukamy wyczerpujących odpowiedzi na Twoje pytania. Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Skontaktuj się ze mną na poradna@lacnepostreky.sk a być może Twój problem będzie tematem kolejnego bloga.

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij innym  

Zalecane preparaty

Skladom podľa variantu
*****
Góra Cabrio
10,96 Zł
 ks 
+
-
Środek grzybobójczy skierowany głównie przeciwko mączniakowi rzekomemu i peronosporozie winorośli, skuteczny również przeciwko czerwonej pleśni, czarnej plamistości i botrytisowi winorośli.
Skladom u dodávateľa
*****
Melody combi wg
1 117,71 Zł
 ks 
+
-
Dwuskładnikowy preparat grzybobójczy do ochrony winorośli przed peronosporami, szarą zgnilizną, białą zgnilizną, czerwoną zgnilizną i czarną plamistością.
Skladom podľa variantu
*****
Dlatego 50 wg
19,33 Zł
 ks 
+
-
Środek grzybobójczy Zato 50 WG (Magnicur Core) do ochrony jabłoni przed parchem i mączniakiem prawdziwym oraz winorośli przed mączniakiem prawdziwym, peronosporami i białą zgnilizną.

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły