0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu

Biała zgnilizna winorośli

Katalog chorób i szkodników » Vinic » Biała zgnilizna winorośli
Biała zgnilizna winorośliBiała zgnilizna winorośli

Charakterystyka choroby

Winogrona mogą być zainfekowane, zwłaszcza od początku dojrzewania. Zainfekowane jagody odmian białych stają się mleczne do jasnobrązowych, gniją i zazwyczaj szybko więdną. Typowy jest winny zapach zainfekowanych winogron, spowodowany przerostem i aktywnością bakterii i drożdży octowych. Do infekcji dochodzi głównie przy ciepłej (optymalnie 25-30 °C) i wilgotnej pogodzie. Można się spodziewać bardziej rozległych infekcji, zwłaszcza jeśli dojdzie do masowych uszkodzeń jagód, a następnie do ciepłej i wilgotnej pogody (grad, silne występowanie omacnicy prosowianki).

Ochrona chemiczna

W warunkach ryzyka (odpowiednia pogoda, uszkodzenie winogron) zagrożone stanowiska odmian bardzo podatnych należy poddać zabiegowi w momencie wystąpienia zmiękczenia, ewentualnie jeszcze później, lub po masowym uszkodzeniu (w ciągu 24 godzin po gradzie). Terminy te są zasadniczo takie same jak w przypadku zabiegu przeciwko szarej pleśni.

Zalecane preparaty

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły