0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu

Antraknoza orzecha

Antraknoza orzechaAntraknoza orzecha
Antraknoza orzecha

Charakterystyka choroby

Najbardziej znaną i najważniejszą gospodarczo chorobą orzecha włoskiego jest antraknoza liści orzecha włoskiego powodowana przez grzyb Gnomonia leptostyla.

Jak rozpoznać chorobę w orzechu włoskim

Pierwsze objawy pojawiają się wiosną jako małe żółte, później większe brązowe plamy na liściach, które mają tendencję do ciemnienia i są podszyte ciemnoczerwoną siateczką.

Najczęściej znajdują się wokół środkowej żyłki liścia lub innych grubszych żyłek i mają wielkość 3-5 milimetrów.Na żyłkach liściowych plamy są asymetryczne, mają długość 0,5-1 cm .Na ogonkach liściowych plamy są największe, mają długość do 2 cm.

W późniejszym okresie wegetacji plamy pojawiają się również na powierzchni zielonej skórki owoców, która ma wielkość od 2 do 6 milimetrów, oraz na drewnie liści, gdzie mają długość od 0,5 do 2 centymetrów. Plamy stopniowo zlewają się, a silniej porażone liście mogą przedwcześnie odpadać późnym latem, co skutkuje nie tylko gorszym dojrzewaniem owoców , ale również dojrzewaniemdrewna, które jest wtedy bardziej podatne na uszkodzenia przez zimowe mrozy.

Grzyb zimuje na opadłych liściach.Do szybkiego i wczesnego rozprzestrzeniania się infekcji niezbędna jest bardzo wysoka wilgotność powietrza wynosząca 100% oraz częste opady deszczu.Temperatury nie są bardzo kluczowe, optimum jest raczej niższe, około 18°C.W powszechnej praktyce podatność poszczególnych drzew jest bardzo zróżnicowana, ale celowe wykorzystanie bardziej odpornych osobników jest bardzo skomplikowane.Poraża w zasadzie tylko liście, na których powoduje stosunkowo duże żółtozielone, lekko wybrzuszone plamy, na których spodniej stronie znajduje się biały, prawie ciągły nalot zarodników.Rzadko spotyka się silniej porażone liście z kilkoma plamami jednocześnie.Dość rzadko poraża również owoce, na których plamy stopniowo czernieją.

Jak pozbyć się antraknozy

Ochrona chemiczna jest możliwa tylko przedantraknozą liści orzecha włoskiego, a i to tylko w szkółkach lub młodych drzewostanach.Zabiegi na dużych drzewach bardzo trudne , anawet niemożliwe.Preferuje sięuprawę nowszych odmian o wysokiej jakości.Dopuszczalne są preparaty Kuprikol 50, które stosuje się po raz pierwszy na początku pąka (przed kwitnieniem) i 1-2 razy po kwit nieniu w odstępach 10-14 dni.Zabiegi warto wykonywać tylko przy wilgotnej pogodzie.Pierwszy zabieg na początku pąka ogranicza również występowanie bakteryjnej zarazy orzecha włoskiego, powodowanej przez bakterię Xanthomonas juglandis.

Zalecane preparaty

Skladom podľa variantu
*****
Champion 50 wg
6,44 Zł
 ks 
+
-
Uniwersalny środek grzybobójczy i bakteriobójczy stosowany przeciwko szerokiemu spektrum chorób grzybowych pomidorów, ogórków, moreli, winorośli i innych upraw.
Skladom podľa variantu
*****
Bezpiecznie
Controlphyt cu
16,33 Zł
 ks 
+
-
Preparat o działaniu profilaktycznym przeciwko chorobom grzybowym, bakteryjnym i wirusowym.
Skladom podľa variantu
*****
Cuproxat sc
17,15 Zł
 ks 
+
-
Preparat miedziowy w formie koncentratu do ochrony winorośli przed peronosporami, brzoskwiń przed zarazą kędzierzawości i pomidorów przed zarazą ziemniaczaną.
Skladom podľa variantu
*****
Kocide 2000
11,45 Zł
 ks 
+
-
Nowy preparat miedziowy do zaprawiania roślin rolniczych.

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły