0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu
Aktualności » Kiedy zbierać ulubione warzywa, owoce i zioła z ogrodu?

31.07.2023

Kiedy zbierać ulubione warzywa, owoce i zioła z ogrodu?

Uprawa roślin we własnym ogrodzie to świetna zabawa, ale jeśli chodzi o zbiory i przechowywanie, niektórzy ogrodnicy wciąż nie mogą sobie z tym poradzić. Właściwy czas i metoda zbiorów i przechowywania przedłużą żywotność upraw, utrzymując je szczęśliwe i świetnie smakujące w miesiącach zimowych.

Kilka przydatnych wskazówek

Zbierajowoce, warzywa i zioła ostrożnie - tak, aby nie uszkodzić owoców lub liści ziół. Dzięki temu będą one trwać znacznie dłużej.

Czy wiesz, że?
po zbiorach oczyść produkty z najgrubszego brudu i pozostaw je lekko "brudne" od brudu, nie myj ich wodą! Zepsują się znacznie szybciej. Zbieraj owoce rano, a nie w najgorętszych godzinach - będą trwalsze i nie zwiędną tak szybko.


usuńchore lub uszkodzone liście i korzeniez owoców (pozostaw zdrowe), a jeśli planujesz przechowywać owoce, posortuj zdrowe od tych, które nie są w porządku - i użyj ich wcześniej. Oczywiście usuń szkodniki, jeśli są w uprawie.

Kiedy zbierać owoce?

Doświadczeni ogrodnicy dokładnie wiedzą, kiedy które owoce dojrzewają. Przygotowaliśmy przegląd, aby ułatwić Ci pracę.

Zbiór malin

Kiedy zbieraćjabłka i gruszki? Owoce te dojrzewają od późnego lata do wczesnej jesieni - gruszki nadają się do zbioru w sierpniu i wrześniu, a jabłka dopiero w październiku, w zależności od odmiany i obszaru uprawy. Dojrzałość owoców można rozpoznać po ich kolorze, zapachu i fakcie, że pozostają w dłoni po lekkim przekręceniu szypułki. Jeśli chcesz przechowywać owoce (najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu o wysokiej wilgotności), możesz je również zbierać tuż przed dojrzewaniem.

Owoce pestkowe, jagody i drobne owoce

  • Czereśnie zbiera się od lipca do sierpnia (z wyjątkiem czereśni majowych, które dojrzewają znacznie wcześniej), a dojrzałość owoców można poznać po ich smaku - jeśli są soczyste i słodkie, to już czas!

  • Śliwki idealne do zbierania około 2 tygodnie po tym, jak owoce staną się niebieskie. Ważne jest jednak, aby zbierać śliwki stopniowo, a nie całe drzewo na raz - opadanie owoców z drzewa jest również oznaką dojrzałości.

  • Truskawki można zbierać już w czerwcu - ale zależy to również od pogody. Najlepszą porą na zbieranie truskawek i jagód jest poranek, kiedy jest mniej gryzących owadów, a owoce pachną mocniej. Pamiętaj, aby zbierać truskawki z szypułką, będą trwalsze.

  • Jagody dojrzewają od lipca do sierpnia i ważne jest, aby zbierać je, gdy są naprawdę pełne smaku.

  • Jeżyny i maliny zbiera się nieprzerwanie przez całe lato. Jeżyny są dojrzałe, gdy zaczynają zmieniać kolor z błyszczącego na matowy, a maliny, gdy zmieniają kolor i "pozostają w dłoni", że tak powiem, gdy się ich dotknie.

  • Morele zaczynają dojrzewać w połowie lipca i kończą około pierwszej połowy sierpnia. Dojrzałość owoców można rozpoznać po ich kolorze, zapachu w pobliżu drzewa i opadaniu owoców - należy zachować ostrożność podczas zbierania ich z ziemi, ponieważ są one często odwiedzane przez pszczoły, osy i mrówki.

  • Brzoskwinie zaczynają dojrzewać i zbierać owoce w połowie lipca, a kończą dopiero w połowie września, w zależności od odmiany. Zarówno w przypadku moreli, jak i brzoskwiń, złotą zasadą jest zbieranie owoców "w idealnej dojrzałości", ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno, oraz bardzo ostrożne przechowywanie - owoce te są podatne na obicia i pleśń.

  • Porzeczki dojrzewają już w czerwcu, wystarczy obserwować ich kolor - należy je zbierać, odcinając całą "gałązkę" z owocem.

  • Winogrona są zbierane od sierpnia i kończą w połowie jesieni, w zależności od odmiany i późniejszego przetwarzania, czy to do bezpośredniego spożycia, czy do produkcji wina. Dojrzałe winogrona można rozpoznać po smaku i jędrności jagód.

  • Agrest dojrzewa w czerwcu, a dojrzałe owoce można rozpoznać po tym, że są bardziej miękkie w dotyku, ale skórka jest nadal jędrna.

Kiedy zbierać warzywa?

Nie jest łatwo określić, kiedy niektóre warzywa są dojrzałe, więc przyjrzyjmy się, jak można to zrobić szybko i łatwo.

Rośliny strączkowe

  • Fasola jest zbierana, gdy strąk pęka gładko po złożeniu. Fasola dojrzewa od lipca do października i powinna być zbierana regularnie i w sposób ciągły.

  • Groch należy zbierać przy suchej pogodzie w południe, gdy strąki są dojrzałe, a owoce miękkie. Przejrzały groch jest twardy i niesmaczny, więc nie należy opóźniać zbiorów.

  • soczewicę zbiera się z dolnych strąków - idealnym momentem jest, gdy zaczynają żółknąć. Gdy górne strąki dojrzeją, można odciąć całą roślinę i strząsnąć strąki.

Warzywa korzeniowe

  • Marchew - popularne warzywo korzeniowe, nadaje się do zbioru w dowolnym momencie, w zależności od wielkości owoców. Młodsze marchewki będą słodsze, starsze bardziej nadają się do gotowania.

  • Pietruszkę należy zbierać przed pierwszymi przymrozkami - od października do listopada, a różyczki zrywać wtedy, gdy są potrzebne.

  • Rzodkiewki należy zbierać 30-40 dni po posadzeniu, gdy cebulki osiągną średnicę około 1,5 cm. Górna część cebulki będzie wystawać tuż nad ziemią.

  • Buraka ć wikłowego zbiera się jesienią, przed pierwszymi przymrozkami. Dojrzałość buraka można poznać po tym, że liście tracą świeży wygląd. Można również zobaczyć wierzchołek gałki ocznej wystający tuż nad powierzchnię gleby.

Warzywa liściaste

  • Jarmuż, zarówno kędzierzawy, jak i brukselka, są odporne na pierwsze przymrozki, więc nie trzeba się spieszyć z ich zbiorem i zbierać je w miarę potrzeb. Owoce zbiera się w całości lub stopniowo z dolnych liści.

  • sałatę zbiera się, gdy liście osiągną zalecaną wielkość (w zależności od odmiany). Niektóre sałaty można zbierać pojedynczo, po jednym liściu na raz, podczas gdy inne najlepiej wyrywać w całości z ziemi, łącznie z korzeniem, a następnie odcinać.

Warzywa krojone w kostkę

  • Kalafiory nadają się do zbioru, gdy różyczki są idealnej wielkości i tworzą ładną całość. Po zbiorze usuń górne liście, pozostawiając tylko jedną warstwę liści, aby chronić sam owoc.

  • Brokuły należy zbierać, gdy różyczki nie rozpadają się, są zwarte i nie kwitną. Jeśli przegapisz ten moment, brokuły nie będą smakować tak, jak powinny i mogą stwardnieć.

  • Kalarepę należy zbierać, gdy owoce osiągną idealny (raczej mniejszy niż większy) rozmiar - młodsze i mniejsze owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, starsze i większe będą zdrewniałe i nadają się tylko do gotowania.

  • Kapustę zbiera się od września do późnej jesieni, wycinając całą główkę, a następnie usuwając górne liście.

Warzywa owocujące

  • Papryka dojrzewa stopniowo na roślinie i powinna być pozostawiona do czasu, aż osiągnie pełny kolor, kiedy owoce będą naprawdę smaczne i soczyste (a papryczki chili będą odpowiednio ostre). Zbieraj paprykę, gdy skórka jest napięta i nie wykazuje oznak starzenia.

  • Zbierajogórki w zależności od ostatecznej wielkości owoców - nie pozwól ogórkom rosnąć zbyt długo, aby nie przejrzały i nie zaczęły gnić przy ziemi. Zaleca się odcinanie ogórków od twardych łodyg nożyczkami.

  • Pomidory należy zbierać pojedynczo, pozwalając owocom zabarwić się (ale nie popękać) i zawsze wybierając te najbardziej dojrzałe. Właściwy czas można również rozpoznać po smaku pomidora; dojrzały owoc będzie słodki i idealnie soczysty.

  • Dynia i melon - zbieraj te owoce, gdy łodyga uschnie, a owoc wydaje pusty dźwięk po dotknięciu. Nie pozwól, aby dynie lub melony rosły zbyt długo; przejrzałe owoce bardzo szybko miękną.

  • Patisony i cukinie należy zbierać, gdy owoce osiągną wielkość około 10 cm w przypadku patisonów i około 25 cm w przypadku cukinii. Nie pozwól, aby owoce przekroczyły swój "zalecany" rozmiar, ponieważ miąższ pozostanie "pienisty", a smak nie będzie zbyt przyjemny.

  • Dynie należy zbierać, gdy łodyga wyraźnie wysycha i pęka, a skórka jest matowa i twarda.

Warzywa bulwiaste

  • Ziemniaki są gotowe do zbioru, gdy ich liście i łodygi żółkną i obumierają, co jest oznaką dojrzałości. Ziemniaki są wtedy gotowe do wykopania z ziemi. Idealny czas zbioru ziemniaków zależy również od odmiany.

  • Seler łodygowy zbiera się od końca sierpnia do połowy listopada, a seler naciowy od początku października do połowy listopada. Seler naciowy wyciąga się z ziemi i pozostawia na kilka dni do wyschnięcia na powietrzu.

Warzywa cebulowe

  • Cebula i czosnek będą dojrzałe na przełomie czerwca i lipca, a można to stwierdzić, gdy liście zaczną żółknąć i obumierać. Kiedy więc zbierać cebulę i czosnek? Około dwa tygodnie po obumarciu należy ostrożnie wyciągnąć je z ziemi (w suchy dzień) i pozostawić do wyschnięcia na słońcu.

  • Pory można zbierać przez całe lato i do jesieni, kiedy tylko chcesz ich użyć. Przed wyciągnięciem ich z ziemi podlej otaczającą glebę.

A kiedy zbierać zioła?

Istnieje kilka zasaddotyczących zbie raniaziół , przyjrzyjmy się im!

Idealny czas na zbiory to okres wzrostu lub kwitnienia ziół - zależy to od tego, czego potrzebujesz. Jeśli chcesz zebrać kwitnące zioła do suszenia, takie jak lawenda, poczekaj, aż zioło będzie w pełnym rozkwicie, a następnie zbierz je delikatnie, ścinając lub zrywając, i wysusz.

Do bezpośredniego spożycia najlepiej jest zbierać zioła, gdy rosną i mają dużo młodych pędów, łodyg i liści - są one najlepsze do jedzenia i mają najwięcej korzyści zdrowotnych.

Kiedy zbierać?
Zioła powinny być zbierane po
opadnięciu porannej rosy, która zmywa kurz. W południowym słońcu mają wyższą zawartość olejków eterycznych, ale długotrwałe upały powoli, ale pewnie odparowują olejki, więc nie czekaj do końca lata, aby je zebrać.
a coz suszeniem?
jeśli chcesz suszyć zioła, zbieraj je tylko przy słonecznej, suchej pogodzie. I oczywiście zbieraj tylko zdrowe części, usuwaj chore.

  • Kiedy zbieraćlawendę? W czerwcu-lipcu, kiedy kwitną górne kwiaty, a dolne powoli wysychają.

  • Kiedy zbierać melisęi miętę? Między czerwcem a wrześniem, tuż przed kwitnieniem, kiedy liście zawierają najwięcej olejków eterycznych.

  • Kiedy zbierać szałwię? W okresie przed kwitnieniem, od maja do czerwca, lub jesienią we wrześniu, najlepiej w południe.

  • Kiedy zbieraćechinaceę? Kiedy jest w pełnym rozkwicie, należy zebrać kwiat i kawałek łodygi. Korzeń zbiera się, gdy ma 3 lata, w marcu lub dopiero w październiku.

  • W lipcu, kiedy zbieramy kwitnącekwiatostany.

  • A kiedy zbieraćMotherwort? Między majem a wrześniem, najlepiej w południe, zbieramy zwłaszcza młode kwitnące części.


mamy nadzieję, że nasz przegląd okazał się pomocny i będziemy wdzięczni, jeśli podzielisz się z nami swoimi wskazówkami na kontakt@lacnepostreky.sk!

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Ogrodnictwo to moje hobby od kilku lat. Często mam dylemat w wyborze odpowiedniej metody zwalczania szkodników w naszym ogrodzie. Współpracę z e-sklepem lacnepostreky.sk rozpocząłem we wrześniu 2019 roku jako menedżer treści. Mój zespół i ja szukamy wyczerpujących odpowiedzi na Twoje pytania. Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Skontaktuj się ze mną na poradna@lacnepostreky.sk a być może Twój problem będzie tematem kolejnego bloga.

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij innym  

Zalecane preparaty

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły