Kolba kukurydzy
Charakterystyka szkodnika
Kolczak kukurydziany jest szkodnikiem, który jeszcze w latach 90-tych był szkodliwy tylko w południowych rejonach Słowacji, ale w ciągu ostatnich 6 lat rozprzestrzenił się praktycznie we wszystkich rejonach Słowacji, gdzie uprawia się kukurydzę. Obecnie wszystkie nasiona kukurydzy są zwalczane przeciwko kolczakowi kukurydzianemu, a wielu producentów w rejonach, gdzie jest on bardzo rozpowszechniony, zwalcza go również w innych rejonach uprawy kukurydzy.
vijačka kukuričná (Ostrinia nubilalis) patrí medzi najvýznamnejších škodcov kukurice na Slovensku. Motýľ má krídla hnedožltej farby s rozpätím 2,5-3,0 cm. Vijačka prezimuje v poslednom štádiu húsenice v kukuričnom kôroví, ktoré zostane po zbere na povrchu pôdy. Kuklenie prebieha v priebehu mája až júna. Motýle lietajú v období od júna do začiatku septembra a postupne kladú vajíčka. Z bielych vajíčok, ktoré sú nakladené po 10-30 kusoch na spodnú stranu listov, sa po 5-15 dňoch liahnu húsenice. Každá samička dokáže naklásť 250-350 vajíčok. Vyliahnuté húsenice najskôr ožierajú listy alebo sa živia peľom z metliny a po druhom zvliekaní prenikajú do stebiel kukurice. Napadnuté rastliny sa často lámu, zasychajú a nevytvoria plnohodnotné šúľky. Napadnuté šúľky sú znehodnotené. Výskyt vijačky kukuričnej silno znižuje úrodu, ale aj kvalitu zrnovej a taktiež silážnej kukurice. Kukurica je v európskych rastlinných spoločenstvách relat
uszkodzenia powodowane przez omacnicę prosowiankę wpływają również na porażenie roślin kukurydzy przez choroby grzybowe, w szczególności przez grzyby z rodzaju Fusarium. Gąsienice omacnicy uszkadzają tkanki liści, łodyg i łodyg rośliny. Uszkodzone miejsca są następnie infekowane przez choroby grzybowe, które powodują dalsze szkody, w szczególności powstawanie mikotoksyn. Mikotoksyny są substancjami toksycznymi, które mogą wejść do łańcucha pokarmowego i znaleźć się w produktach końcowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (mleko, mięso itp.). Powodują one problemy zdrowotne u zwierząt gospodarskich, a tym samym obniżają ich wydajność.