Antraknoza orzecha
Charakterystyka choroby
Najbardziej znaną i najważniejszą gospodarczo chorobą orzecha włoskiego jest antraknoza liści orzecha włoskiego powodowana przez grzyb Gnomonia leptostyla.
Jak rozpoznać chorobę w orzechu włoskim
Pierwsze objawy pojawiają się wiosną jako małe żółte, później większe brązowe plamy na liściach, które mają tendencję do ciemnienia i są podszyte ciemnoczerwoną siateczką.
Najczęściej znajdują się wokół środkowej żyłki liścia lub innych grubszych żyłek i mają wielkość 3-5 milimetrów.Na żyłkach liściowych plamy są asymetryczne, mają długość 0,5-1 cm .Na ogonkach liściowych plamy są największe, mają długość do 2 cm.
W późniejszym okresie wegetacji plamy pojawiają się również na powierzchni zielonej skórki owoców, która ma wielkość od 2 do 6 milimetrów, oraz na drewnie liści, gdzie mają długość od 0,5 do 2 centymetrów. Plamy stopniowo zlewają się, a silniej porażone liście mogą przedwcześnie odpadać późnym latem, co skutkuje nie tylko gorszym dojrzewaniem owoców , ale również dojrzewaniemdrewna, które jest wtedy bardziej podatne na uszkodzenia przez zimowe mrozy.
Grzyb zimuje na opadłych liściach.Do szybkiego i wczesnego rozprzestrzeniania się infekcji niezbędna jest bardzo wysoka wilgotność powietrza wynosząca 100% oraz częste opady deszczu.Temperatury nie są bardzo kluczowe, optimum jest raczej niższe, około 18°C.W powszechnej praktyce podatność poszczególnych drzew jest bardzo zróżnicowana, ale celowe wykorzystanie bardziej odpornych osobników jest bardzo skomplikowane.Poraża w zasadzie tylko liście, na których powoduje stosunkowo duże żółtozielone, lekko wybrzuszone plamy, na których spodniej stronie znajduje się biały, prawie ciągły nalot zarodników.Rzadko spotyka się silniej porażone liście z kilkoma plamami jednocześnie.Dość rzadko poraża również owoce, na których plamy stopniowo czernieją.
Jak pozbyć się antraknozy
Ochrona chemiczna jest możliwa tylko przedantraknozą liści orzecha włoskiego, a i to tylko w szkółkach lub młodych drzewostanach.Zabiegi na dużych drzewach sąbardzo trudne , anawet niemożliwe.Preferuje sięuprawę nowszych odmian o wysokiej jakości.Dopuszczalne są preparaty Kuprikol 50, które stosuje się po raz pierwszy na początku pąka (przed kwitnieniem) i 1-2 razy po kwit nieniu w odstępach 10-14 dni.Zabiegi warto wykonywać tylko przy wilgotnej pogodzie.Pierwszy zabieg na początku pąka ogranicza również występowanie bakteryjnej zarazy orzecha włoskiego, powodowanej przez bakterię Xanthomonas juglandis.