Korzeń pietruszki - Olomoucká long 3g
OLOMOUCKÁ DLHÁ - długi, wrzecionowaty, zwężający się korzeń z długim ostrym końcem, gęsto poprzecznie żebrowany, szaro-biały do szarego. Miąższ jest kremowobiały.
od 3,92 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex AWHill convar. Radicosum (Alef.) Danert / Pietruszka korzeniowa
Opis:
pietruszka wymaga dostatecznie głębokiej, wilgotnej, lżejszej, dobrze uprawionej gleby.Bardzo dobrą jakość korzeni osiągnie uprawiana w kopcach.Nie toleruje świeżych nawozów organicznych.Wysiewać jak najwcześniej wiosną, aby miała dużo wilgoci zimą.Nasiona pietruszki są wrażliwe na ciągły dopływ wilgoci, zwłaszcza podczas kiełkowania, i często kiełkują bardzo słabo, gdy wysychają lub tworzą skorupę glebową.Wysiewać 1,5 do 5 kg na hektar (1,5 do 5 g na 10 m2).
HTS: 1,1 - 1,4 g
W 1 g: 700 - 750 nasion
Wysiew: marzec - kwiecień
Zbiór: wrzesień - listopad
Odmiana:
oLOMOUCKA LONG - Korzeń długi, wrzecionowaty, stożkowaty z długim ostrym zakończeniem, gęsto poprzecznie bruzdowany, o barwie od białawej do szarej. Miąższ kremowobiały, zwarty, aromatyczny. Nie ulega ordzawieniom. Odmiana odpowiednia na lżejsze i suchsze gleby, na których daje niezawodne plony. Jest bardziej odporna na suszę. Możliwość długotrwałego przechowywania. Okres wegetacji 190 - 210 dni.