Pasterz - długi biały 2g
LONG WHITE - bardzo wydajna, długo ukorzeniona, odporna na choroby odmiana. Roślina jest silnie rosnąca, korzeń stożkowaty, 25-30 cm długości, ostro zakończony, ochrowy. Miąższ zwarty, aromatyczny, kremowobiały z małym marmurkowym sercem.
od 2,60 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Pastinaca sativa L./Pastinaca
Opis:
pasternak to rzadziej używane warzywo, uprawiane dla swoich korzeni, które wyglądem przypominają pietruszkę, a smakiem marchew. Jednak w porównaniu z marchewką zawierają więcej witaminy C - 18 mg na 1000 g - i mniej prowitaminy A, podczas gdy inne witaminy obejmują witaminę E i B 12. Pasternak jest rośliną drugiego rzędu, wymagającą w uprawie. Preferuje wilgotniejsze środowisko, rozwija się na wyższych wysokościach i toleruje umiarkowane zacienienie. Wymagają głębokich piaszczysto-gliniastych gleb z dużą ilością próchnicy, świeże nawożenie niekorzystnie wpływa na ich trwałość. Wysiewać je wczesną wiosną w rzędach oddalonych od siebie o 30 cm i sadzić w odległości 4-7 cm od siebie w rzędzie, zbierając je jesienią, dobrze zimują w grządce.
HTS: 4-5 g
W 1 g: 200-250 nasion
Wysiew: marzec-kwiecień
Zbiór: wrzesień - październik
Odmiana:
lONG WHITE - odmiana bardzo plenna, długo korzeniąca się, odporna na choroby. Roślina o silnym wzroście, korzeń stożkowaty, długości 25-30 cm, ostro zakończony, ochrowy. Miąższ zwarty, aromatyczny, kremowobiały z małym marmurkowym sercem. Odmiana bardzo dobrze się przechowuje, nadaje się do bezpośredniego spożycia i do konserwowania, zwłaszcza przez suszenie. Może być również wysiewana w listopadzie, tuż przed nadejściem mrozów. Okres wegetacji wynosi 210-230 dni, ze 100 m2 można zebrać 290-330 kg korzeni. Dobrze zimuje w glebie, toleruje cięższe i wilgotniejsze gleby. Zapewnia bardzo dobrą jakość korzeni przy uprawie w kopcach.