Sałata polna PROFI 0,5g /W PEŁNI CZYSZCZONA/
Specjalna obróbka nasion przerywa zarówno spoczynek termiczny, jak i fotodormację i umożliwia kiełkowanie nasion w wysokich temperaturach, nawet w jasnych lub ciemnych warunkach. Jest to zasadniczo forma "wstępnego kiełkowania" nasion sałaty. Optymalna temperatura kiełkowania nasion sałaty wynosi 15oC. Ze względu na niedawny wzrost ekstremalnie wysokich temperatur, nie tylko latem, ale także w miesiącach wiosennych, coraz częściej doświadczamy gorszego kiełkowania nasion sałaty. Zaprawiliśmy nasiona technologią, która do tej pory była częściej stosowana tylko w krajach południowych, takich jak południowe Włochy, Hiszpania i Portugalia.
od 7,15 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Sałata / Lactuca sativa L. var. capitata L.
Opis:
MARŠÁLUS SM (kód 3845 ) - tepelne ošetrené osivo na klíčenie v extrémnych teplotách. Špeciálne ošetrenie osiva poruší tepelnú dormanciu aj fotodormanciu a umožní osivu klíčiť pri vysokých teplotách aj vo svetlých alebo tmavých podmienkach. V podstate sa jedná o akúsi „formu predklíčenia“ osiva šalátu. Optimálna teplota na klíčenie osiva šalátu je 15oC. Vzhľadom k v poslednej dobe častejšiemu výskytu extrémne vysokých teplôt nielen v letných, ale aj jarných mesiacoch sa môžeme čoraz viac stretávať s horšou vzchádzavosťou výsevov šalátov. Osivo sme upravili technológiou, ktorá sa doteraz bežnejšie používala len v južných krajinách ako je juh Talianska, Španielsko a Portugalsko.