Dynia piżmowa - Laura (typ Butternut) cons.var 2g
Butternut squash o małych gruszkowatych owocach w kolorze jasnozielonym, później ochrowym, o wadze 1-1,5 kg.
od 4,69 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Cucurbita moschata Duch. ex Poir. / Muskmelon
Opis:
tykwy najlepiej udają się na glebach średnich, próchnicznych, dostatecznie zasobnych w składniki pokarmowe. Jeśli to możliwe, należy włączyć je do pierwszego szlaku. Wymagają słonecznego stanowiska chronionego przed silnymi wiatrami. Najbardziej odpowiedni jest siew bezpośredni w połowie maja.
HTS: cukinie 105-145 g, dynie 170-280 g
V 1 g: cukinie 5 - 9 nasion, dynie 4 - 8 nasion
Siew: kwiecień - maj
Zbiór: wrzesień - październik
Odmiana: LAURA
to dynia piżmowa o małych gruszkowatych owocach w kolorze jasnozielonym, później ochrowym, o wadze 1-1,5 kg. Małe jądro znajduje się tylko w "główce" owocu. We wczesnym stadium dojrzałości miąższ jest kremowobiały do jasnożółtego, o maślano-orzechowym smaku, zawiera niewielką liczbę nasion, a w pełnej dojrzałości jest jasnopomarańczowy. Miąższ ma maślaną konsystencję i przyjemny orzechowy smak. Wczesne dojrzewanie tej odmiany jest jej zaletą. Liczba owoców na roślinie wynosi od 3 do 5. Wykorzystywane do konserwowania, surowe młode owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, różnych przetworów kulinarnych, są doskonałe w zupach, a także nadają się do sałatek.