P. zel. spicy F1 - Ostry F1 szybki, pole 15s /SHU 650/
OSTRY F1 - nowa, półwytrzymała hybryda, odpowiednia zarówno do uprawy przyspieszonej, jak i polowej. Owoce średniej długości, średniej szerokości, trójkątne w przekroju podłużnym, średnio do ciemnoczerwonych w fazie dojrzałości.
od 12,84 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Capsicum annuum L. (partim) / Capsicum annuum L
Opis:
Papryka jest bardzo wymagającą rośliną nadającą się do uprawy polowej w najcieplejszych rejonach południowej Słowacji i południowych Moraw. W innych rejonach wymaga uprawy w miejscach osłoniętych lub chronionych. Najbardziej odpowiednie gleby są ciepłe, wilgotne i dostatecznie utrzymujące wodę. Do uprawy polowej wysiewać w miejscach osłoniętych w pierwszej połowie marca. Dla dobrego kiełkowania konieczne jest zapewnienie minimalnej temperatury 20-22 °C, nawet w godzinach nocnych. Sadzić po 15 maja.
W 1 g: 130 - 250 nasion
Wysiew: styczeń - marzec
Zbiór: lipiec - październik
Odmiana:
OSTRY F1 (kod 2530) - półtwarda nowa odmiana mieszańcowa, nadaje się zarówno do pędzenia jak i do uprawy polowej. Ułożenie gałęzi półprostopadłe, łodyga średnio długa po pierwszym rozgałęzieniu. Owoc średnio długi do długiego, średni do szerokiego, trójkątny w przekroju podłużnym, zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, koniec wierzchołkowy spiczasty, powierzchnia słabo pomarszczona, bruzdy międzykomorowe średnio głębokie, połysk silny, barwa przed dojrzeniem średnio zielonkawobiała, po dojrzeniu średnia do ciemnoczerwonej, owocnia średnia, łożysko małe do średniego, zawiera kapsaicynę. smak umiarkowanie ostry (cierpki)
kapsaicyna znajduje się tylko w nasionach i łożysku). Ma podobne właściwości do SLAVES, w tym kolor owoców, z uniwersalnym zastosowaniem zarówno w dojrzałości technicznej, jak i botanicznej. SHU 500-800.