Pomidor - Brunito F1 20s
od 12,84 Zł | ks |
Skladom podľa variantu
Lycopersicon esculentum Mill. / Tomato
Opis:
pomidory są wymagającą rośliną, wymagającą starannej agrotechniki.Wymagają ciepłego i osłoniętego stanowiska.Glebę nawozić obornikiem jesienią.Przy uprawie przedsiewnej rozsadę wysiewać w marcu.Gdy rośliny zaczną tworzyć prawdziwe liście, przyciąć rośliny.Sadzić na nieogrzewanych grządkach szybko rosnących w drugiej połowie kwietnia, na zewnątrz na grządce po 15 maja, 3 - 4 rośliny na m2.Odmiany tyczkowe sadzić przy podporze w okresie wegetacji, usuwając pędy boczne z połaci liściowej.Zapewnić regularne podlewanie w dłuższych odstępach czasu.Największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie zbiorów
podlewanie zawsze po zbiorach, aby zmniejszyć ryzyko pękania owoców. Preferowane jest podlewanie pod wodą.
Odmiana: BRUNITO F1
Pierwsza czeska odmiana typu Kumato. Odmiana mieszańcowa nieokreślona średniowczesna o płaskich kulistych owocach barwy ciemnobrązowej. Owoce o masie 140-160 g są jędrne o wysokiej odporności na pękanie i długim okresie trwałości. Odmiana odporna na Ve, Tm, F2, C3. Odmiana polecana do uprawy w polu, w szklarni nieogrzewanej i ogrzewanej. Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością, zwłaszcza tolerancją na patogeny glebowe (jest bardzo żywotnym mieszańcem w grupie odmian Kumato ).
w porównaniu z czerwonymi pomidorami, ciemnobrązowe odmiany Kumato mają zaskakująco przyjemny, słodszy smak. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C i likopenu. Ciemna skórka jest szczególnie cennym źródłem przeciwutleniaczy.
według brytyjskich badań te czarne owoce są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Odpowiadają za to barwniki z grupy antocyjanów, które powodują ciemny odcień owoców. Substancje te są cennymi przeciwutleniaczami (antyoksydanty chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i naczyń krwionośnych oraz spowalniają starzenie). Dzięki pysznemu smakowi, oryginalnemu kolorowi i jędrności pomidory Kumato są bardzo popularne w gastronomii. Nadają się do dekoracji, sałatek, grillowania i szerokiej gamy dań pieczonych. Pomidory Kumato są trwalsze i mniej podatne na psucie, ponieważ antocyjany służą również jako dobry środek konserwujący.