Borken
Borken to wodorosiarczynpotasu w proszku,który służy do peklowania cydru i kiszenia warzyw.Bardzo dobrze sprawdza się w konserwowaniu owoców,warzyw i wina.Stosujemy go ze względu na działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne.Wielu zna go pod nazwą emulgator E224.W większych ilościach figuruje jako szkodliwy,gdyż może powodować alergie lub uszkodzenie naczyń krwionośnych.Stosując go kieruj się zasadą "Za dużo wszystkiego szkodzi" -tak samo jak soli,cukru,alkoholu :)Jest powszechnie stosowany w przemyśle konserwowym bez zakazu przez higienistów o surowych wymaganiach.Dzięki niemu warzywa po ugotowaniu będą chrupiące jak świeże nawet do 2 lat.
W porównaniu do kiszonych warzyw (5g/100L), do siarkowania cydru (produkcji wina) używa się kilkakrotnie większej ilości, a mianowicie 10-40g/100L. Można konserwować bez konieczności sterylizacji, chalamade czy inne warzywa pozostaną chrupiące o pięknym kolorze.
W internecie można znaleźć mnóstwo wysokiej jakości przepisów na smaczną chalamadę, marynowane baranie rogi, pikle i inne warzywa.Ciesz się wysokiej jakości przetworami.