0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PIĄ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Tanie spraye - sklep internetowy
0
Koszyk
Košík
0,00 Zł

Menu

Brązowienie miąższu jabłek

Katalog chorób i szkodników » Jabłoń » Brązowienie miąższu jabłek
Brązowienie miąższu jabłekBrązowienie miąższu jabłek

Charakterystyka choroby

Brunatność miąższu jabłek jest chorobą fizjologiczną i występuje częściej, gdy po ciepłym i suchym lecie we wrześniu występują obfite opady deszczu. Zwiększony pobór wody powoduje, że owoce szybko pęcznieją, ale miąższ jest cieńszy i dlatego przedwcześnie dojrzewają, a miąższ brązowieje. Rozwojowi choroby sprzyjają także wysokie temperatury w czasie zbiorów i wczesnego przechowywania. Najbardziej dotknięte brunatnością miąższu są odmiany Ontario i Jonathan.

Opcje ochrony

Regularne nawadnianie roślin w porze suchej, wczesny zbiór i przechowywanie jabłek w niskich temperaturach. Ponieważ duże owoce są bardziej narażone na brązowienie miąższu, najlepiej je zjeść lub przetworzyć.

Zalecane preparaty

Używamy plików cookie

Nasz sklep internetowy wykorzystuje pliki cookie, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ponadto używamy również plików cookie do anonimowych celów analitycznych, aby pomóc nam lepiej zrozumieć Twoje preferencje i ulepszyć nasze usługi. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z tych plików cookie, możesz je odrzucić. Twoja decyzja nie wpłynie na podstawowe funkcjonowanie sklepu internetowego.

Zobacz szczegóły