29.09.2020
Najlepsze odmiany jabłek na Słowacji - które z nich są Twoimi ulubionymi?
Czy uprawiając jabłka rozróżniasz, czy są to nasze 'rodzime' odmiany, czy tylko udomowione? Czy zastanawiasz się nad różnicami między starymi i nowymi odmianami jabłek? A tak naprawdę, czy w ogóle jest sens tak je klasyfikować? Są 'nasze' tylko pod względem wieloletniej uprawy, ale tak naprawdę pochodzą z innych krajów, np. z Francji, Belgii, Holandii itp. Przeczytaj w poniższym tekście więcej o odmianach jabłek, które nadal rozwijają się w tym kraju.
'Nasze' słowackie odmiany jabłek
Krótko mówiąc, za "nasze" można uznać jedynie niewielką liczbę odmian lokalnych i regionalnych, które pierwotnie należały do rodzimych gatunków jabłoni i które z czasem wykształciły się w wyniku krzyżowania z odmianami dzikimi lub znanymi od dawna, które dotarły do nas w wyniku fal osadnictwa, ze skrzyżowań na szlakach handlowych lub jako "aport" w zamian za ważne usługi.
Słowackie odmiany - stare, rodzime - są uprawiane tylko w ograniczonym zakresie, są przywiązane do warunków klimatycznych i kulturowych danego regionu, co oznacza, że nie występują w innych częściach świata. Chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na odmiany Solivarské ušľachtilé, Hontiarska končiarka i Parména zlatá zimná.
Czy wiecie, że pierwotnie na Słowacji uprawiano ponad 300 odmian jabłoni, a dziś nawet te "nieliczne jabłka" są zagrożone? Przyczyny tego stanu rzeczy wynikają po części z odmiennych sposobów uprawy - jabłonie uprawia się na słabszych podkładkach, co jest mniej wydajne. Wiele z nich nie było przecież przeznaczonych do dalszej hodowli, tylko do suszenia lub palenia.
Jakie kryteria są ważne przy wyborze odpowiedniej odmiany jabłek?
Oprócz wyboru podkładki (wysokość drzewa owocowego), polecamy rozróżniać odmiany według terminu dojrzewania, odporności na mróz i choroby, a także można dowiedzieć się o jakości systemu korzeniowego i rozgałęzieniu jabłoni, oglądając zdjęcia konkretnych odmian.
Zaletą jest skupienie się naodmianach jabłoni odpornych na najbardziej znane choroby i szkodniki.Jabłonie mogą ulec parchowi, który po silnej infekcji całkowicie je oszpeci.Najbardziej podatną odmianą jest np. Golden Delicious.Ciekawostką na jej temat jest to, że przy przechowywaniu w warunkach domowych może być bardzo wcześnie przejrzała.Podatna jest również na mączniaka rzekomego.Z odpowiednich produktów wielozadaniowych wybieramy Delan Pro i Calypso 480 SC.
Prowadzi to do kolejnego ważnego kryterium, a mianowicie przeznaczenia odmiany. Wolicie jabłka do bezpośredniego spożycia czy do długotrwałego przechowywania? Które z nich są bardziej odpowiednie do czego?
Odmiany letnie i wczesnojesienne
Te nadają się do bezpośredniego spożycia. Uprawiaj je na mniejszą skalę, nie więcej niż 3 jabłka na sztukę.
Ametyst
Nowsza odmiana, krzyżówka Nelli i Vista Bella.Dojrzewa na początku sierpnia, nadaje się do spożycia do miesiąca po zbiorze.Drzewo jest średniej wysokości, owoce są purpurowoczerwone.Zaletą jest odporność na choroby i łatwość przycinania.
Odmiany jesienne i (późno)zimowe
Długotrwałe przechowywanie nawet w domowych, piwnicznych (chłodniejszych) pomieszczeniach.
GoldStar
Znane zdelikatnego zielonego zabarwienia i odrobiny różu od strony nasłonecznionej.Nie nadają się dla wielu ze względu nachrupiącą teksturę, ale są świeże i mają przyjemny słodkawy smak.Planować zbiór na początku października, jadalne od stycznia.Nadają się do przechowywania do kwietnia, maja.
Luna
Znana czeska odmiana, typowe duże kuliste owoce z zielonym odcieniem. bardzo aromatyczne i słodkie. nadają się do sadzenia tylko na niższych i średnich wysokościach. zbiór również na początku października, jadalne już w listopadzie.
Fuji
Popularna na całym świecie odmiana zimowa. Dojrzewa w drugiej połowie października i może być przechowywana do maja. Wadą jest uprawa na dużą skalę, która nawet przy wielu dostępnych klonach budzi wątpliwości co do jej jakości. Mniej rozpowszechniona w tym kraju, bardziej na północnych terenach przygranicznych.
Pinova
Polecana do sadzenia w rejonach południowych. Choć jest mniej podatna na choroby grzybowe, należy utrzymywać ją w dobrej kondycji stosując fungicydy z grupy strobiluryn. Ma tylko delikatny, czerwony kolor, zaletą jest też łatwa formowalność drzewa.
Topaz
Naszą ostatnią wskazówką jest naprawdę żywotna, dobrze pl onującaczeska odmiana zimowa Topaz. Ma maksymalną odporność na choroby i może być uprawiana także na większych wysokościach. W smaku jest orzeźwiająca, dzięki subtelnej korzennej nucie. Planowane zbiory na początku października, ale należy sprawdzać, zwłaszcza przy wysokich plonach.
Autor článku
Podobał Ci się artykuł? Udostępnij innym